Wednesday, 6 June 2012

Satay Ayam





Resepinya...

1. 1 ekor ayam 2kg  (dipotong 12 ketul)

2. 5 batang serai (diblendkan hingga halus)                       

3. ½ kilo bawang merah (diblendkan hingga halus) 

4. 200 gram halia (diblendkan hingga halus)           

5. 300 gram lengkuas (diblendkan hingga halus)  

6. 50 gram jintan manis (diblendkan hingga halus)     

7. 30 gram jintan putih (diblendkan hingga halus)   

8. 50 gram kunyit (diblendkan hingga halus) 

9. 1 cawan gula pasir      

10. 5 camca teh garam


                                                                                                                                                       Untuk kuah satay ...

½ kilo kacang mentah (goreng dan tumbuk kasar)

7 ulas bawang merah

4 ulas bawang putih

2 batang serai

1 stgh inci halia

5 tangkai cili kering

2 papan gula melaka

2 sudu asam jawa, diambil airnya.

Gula dan garam secukup rasa



Cara buat satay... 

1. Ayam diperap tidak lebih dari 12 jam (lebih masukkan dalam peti ais) dengan bahan yang 

    telah dinyatakan 

 2. Bakar arang hingga tiada kelihatan api yang marak

3. Bakarkan  satay ayami hingga masak

4. Kipas diguna untuk kontrolkan haba

5. Kilatkan Ayam dengan Air Perapan dan Minyak dengan berus Serai bila perlu

6. Satay ayam masak, bila luarannya mula kelihatan golden brown dan garing !!!

7. Hidangkan untuk makan begitu sahaja ataupun dengan nasi himpit



Cara membuat kuah...

1. Hiris bawang merah, bawang putih, halia, serai, dan cili kering.. kemudian gorangkan 

    semuanya dengan minyak.

2. Setelah agak garing, toskan gorengan tadi dan kisar halus.. (tambah sikit air semasa 

    mengisar)

3. Setelah dikisar, masukkan air asam jawa, dan kacang tanah (yang telah digoreng dan 

    ditumbuk kasar tadi.). Kacau rata kesemuanya.

4. Didihkan campuran tadi.

5. Masukkan gula melaka, garam dan gula secukup rasa.

6. Jika terlalu pekat, boleh lah ditambah sedikit air.

7. Kuah kacang hendaklah cukup manis untuk dimakan bersama nasi himpit dan satay ayam.

8. Apabila telah mendidih, tutup periuk dan kecilkan api. Tunggu sehingga minyak dari kacang 

    tanah telah naik ke permukaan, sambil dikacau sekali sekala.


No comments:

Post a Comment